14 Eylül 2007 Cuma

Nano Ürünler

Nanoteknolojinin pazarda bulunan uygulamaları, şu anda sınırlı, ancak nano parçacıklar (atomlar) bir çok endüstride halihazırda kullanılmakta. Nano parçacıklar, kısa vadede birçok mevcut malzemenin içinde, yapılarını ve iletkenliklerini güçlendirerek yer alacak.

Nano ölçekli malzemeler, elektronik, manyetik, biyomedikal, ilaç, kozmetik, enerji, katalitik ve malzeme uygulamalarında kullanılıyor.
Nano parçacıklar kullanarak yüksek gelirler elde eden alanlar, kimyasal ve mekanik boyaları, manyetik kayıt bantları, güneş koruyucu kremler, otomotivde katalizör destekleri, elektrik iletken kaplamalar ve optik liflerdir.

Nano ölçekli malzemelerin eşsiz özelliklerinden yararlanan diğer ürünler ;• Otomobil tamponu• Paslanmaya ve radyasyona dayanıklı boya ve kaplamalar• Gözlük ve arabalar için parlamayı azaltan ve koruyucu kaplamalar• Metal kesici aletler
• Güneş kremleri ve kozmetikler • hafif ve daha sağlam raketler ve dayanıklı tenis topları• Leke tutmayan kumaşlar ve tekstil ürünleri
• Diş hekimliği malzemeleri • Mürekkep• Otomobil katalitik konvertörleri

Sağlık sektöründe teşhislerde biyolojik görüntüleme ve ilaç buluşları alanlarında yenilikçi ürünler geliştirildi.
Yarı geçirgen nano kristaller kullanılarak, hücrelerin yerlerini tanımlamak mümkün oldu, bu kristaller MR gibi konvansiyonel tekniklere oranla bin kez daha parlak optik belirleme yapıp çok daha fazla bilgiyi verebiliyorlar.
Laptoplar, cep telefonları, dijital kameralar nano yapıda polimer filmlerden oluşuyor. OLED olarak bilinen (organic light emitting diodes) , dilimize Organik Işık Yayan Diyot olarak çevirdiğimiz ve çoğunlukla LED teknolojisi diye de adlandırılan, bu ekranların avantajları, daha parlak görüntü, daha hafif olmaları, daha az enerji tüketimi ve daha geniş görüş açıları diye sıralanıyor.
Nano kristallerdeki reaktif özellik, istenen sonuçlar için gerekli çözücülerin daha az oranda kullanılmasına olanak taniyor. Petrol sanayi, petrol rafinesi için nano-ölçek çözücüleri kullanıyor, otomotiv sanayi, katalitik konvertörlerde nano-ölçek platin parçacıkları kullanarak maliyetlerini düşük tutuyor.
Sıvıların filtrasyonunda, boyutları dolayısıyla filtreler nano parçacıklardan üretiliyor.
Geniş ölçekte su arıtma işlemleri için, kimyasallara ek olarak , su sistemlerini en küçük bakteri ve virüslerden temizleyen bir çok ürün şu anda mevcut.
Hava koşullarına dayanıklı kaplamalar, nanoteknolojinin hızla hayatımıza girdiği alanlardan bir tanesi. !990ların ortasında, nanoseramik kaplamalar, konvansiyonel kaplamalara çok daha fazla dayanıklılık farkı yarattılar. 1996’dan başlayarak, ABD’de donanma, bilim ve sanayi çevreleri ortaklaşa olarak denizcilikte kullanılmak üzere kaplama malzemesi geliştirmeye başladılar. 2000 yılında, ilk nanoyapıda kaplamalar ABD donanma gemilerinde havalandırma sistemlerinde kullanılmaya başlandı. ARGE ödülü de kazanan bu geliştirmenin, 10 yıllık bakım masraflarında 20 milyon dolar tasarruf oluşturacağı tahmin ediliyor. Daha da önemlisi, arabalardan, ağır sanayi makinelerine kadar hareketli her aksamın ömrünü uzatarak geniş bir uygulama alanına yayılmakta.

Hiç yorum yok: