17 Eylül 2007 Pazartesi

Nano teknolojik TOPLUM

Nanoteknoloji, daha sağlam, daha hafif, çok daha dayanıklı elyaflar, lifler ve kaplamalarla üretilmiş, antibakteriyel özelliğiyle hijyenik bir ortam sağlayan malzemeler, işlem güçleri ve kapasiteleri kat be kat artmış bilgisayarlar, yaşayan organizmalar ile etkileşime geçebilecek boyutlarda araçlar üretilmesi ile bir çok yeni teşhis ve tedavi yöntemlerinin gelişmesi, Nano kompozitlerin yaygın olarak kullanılması ile daha yüksek verimliliğe sahip motorların ve dolayısı ile daha temiz, çevre dostu ulaşım sistemlerinin kurulması, yeni ilaçlar, gübreler, daha besleyici ve hastalık direnci yüksek bitkiler ile sağlık ve tarım alanlarında ileri verimlilik vaat ederek , sanayi toplumu çağı boyunca ve günümüzde oluşagelmiş tüm olumsuzluklara karşı çözümler sunmakta.

Daha sağlıklı ve uzun bir hayat, temiz bir çevre, temiz ve bol içme suyu, bol ve sağlıklı beslenme kaynakları, daha fazla ve sağlıklı yaşam alanları, kolay ulaşım, kolay bilişim sağlayan bütün alanlardaki etkileriyle NANOTEKNOLOJİ yepyeni bir ÇAĞ açıyor.

Teknolojik gelişme ile ortaya çıkan bu yüksek yaşam standartlarını öngörmek zor değil.
2050'ler tam da bu gelişmenin peak yaptığı dönemler olacak sanki..biraz hayal gücünü de işin içine katarsak ;

Gelecekte, kişilerin bilgilenme isteği, bu bilgiyi maddi anlamda zenginliğe dönüştürmek için değil, sadece bilgilenmenin insana kattığı içsel zenginlik için ve insan beyninin oluşturduğu bilgi çerçevesi içinde beslenmesi için sürecek. Elektronik veri tabanları ve hatta vücuda yerleştirilebilir elektronik veritabanlarının bile bu isteğin önüne geçmesi zor görünüyor. İnsan beyninde böyle bir çerçeve olmaksızın, bir veritabanından alınan sonuçları kullanmak sınırlı olabilir.. Bu, kelime kelime çeviri yapan bir cep sözlüğünün, bütünü tercümedeki yetersizliği gibi birşey. Dolayısıyla bilgiye ihtiyaç, her zaman duyulacak gibi gözüküyor.
İnsanların istekleri aynı bugünkü gibi pek çok şekil alacak.
İnsanlar, mecburi hissetmeksizin, bilgiyi ve eğlenceyi kendi zevkleri için kovalayacaklar.
Bazıları bilgiyi, eğlence, tatmin ve takip mücadelesi için biriktirecek. Bazıları, sanatsal etkinlikleri amaçlayacak. Bazılarıysa, yapmanın ve üretmenin yaratıcı ve geleneksel araçlarını sürdürecekler.
Birçok insan, sanatın, müziğin canlı performanslarını hala tercih edecek çünkü bu etkinlikleri doğrudan izlemenin ve arkadaşlarla paylaşmanın psikolojik değeri kendini koruyacak.Eğlenmek ve keyif almak günlük tüketimin çok önemli bir bölümünü oluşturacak. Şu anda bile bazı restoranların masalarda yemeği şef tarafından pişirmesi ve özel servisin sunulması gibi kişilerin kendilerini “tek” hissettiren bütün uygulamalar sayısal ve niteliksel olarak artacak.

Hiç yorum yok: