19. yy’ın ortalarından bu yana , hızı gittikçe artan teknolojik gelişmeler, bizler için teknolojik değişimin ekonomik yansımaları hakkında bir şeyler öğretti. Aynı şekilde, ekonomik sebeplerle teknolojik değişimler de hızlanmaya devam edecek. Daha önceki teknolojik gelişmelerle kalitesi yükselen yaşam şartları, teknoloji araştırma geliştirme ve üretimi için daha fazla kaynak yarattı. Yüksek yaşam standartları bize, büyük ölçüde deney yapma olanağı verdi.
Nanoteknoloji de, diğer bütün hızlı teknolojik değişimler gibi, ilgili bütün değerleri ve hayat biçimlerini değiştirecek.. Birbiriyle eş zamanlı teknolojik değişikliklerin yaratacağı etkileri öngörmek çok zor olmasına rağmen nanoteknoloji birçok alanda aynı anda değişimi ön gördüğü için bunların toplamının ekonomik hayata etkilerinin görünür olacağı kesin. Eğer nanoteknoloji sadece birkaç alanda ilerlemeler sağlasaydı ve diğer alanlarda ürün vermeseydi aynı etkiden söz edemezdik. Mesela, ortak ve çeşitli birçok yapı taşlarından geliştirilen yeni malzemelerle ve hücre üretebildiği gibi gökdelen de üretebilen makineleri meydana getirebilen kendini kopyalayan makinelerle , biyolojik olmayan malzeme üretim maliyetleri önemli ölçüde düşecek. Hücre onaran makinelerin varlığıyla yiyecek ve giyecek neredeyse sıfır maliyetle üretilebilecek.
Fiziksel malların önemsiz maliyetlerle üretimi, onların ekonomik değerlerini çok düşürecek, bu durumda bugünkü ekonomik yapının birçok unsuru yok olacak.
Malzemeler neredeyse bedava olduğu zaman nelerin değeri kalacak? Karmaşık imal edilmiş nesnelerin maliyeti ham madde değerindeyken ve bol miktarda ham madde az bulunan maddeler kadar gerekliyken nelerin pazarda değeri olacak?
Kendini kopyalayabilen makineler, sınırsız sayıda ve neredeyse sıfır maliyetle malzeme üretirken, insanın iş gücünün değeri ne olacak?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
Bu durumda insanoğlunun herzman her durumda ihtiyaç duyacağı şeylerin üretimine önem vermek iş gücününde boşa gitmesini önleyecektir..Şöyleki nanoetknoloji ne kadar çok da hayatımıza ekonomimize girse insanlar o ölçüde doğala özlem duyacaktır...Tarımda başlayan doğala özlem gün geçtikçe her alanda yaşam alanı yaşam şekli gibi alanlardada büyük bir özlem ilgi ve istege dönüşecektir..BU durumdada tarımsal olsun hayvansal olsun bu gibi diğerlerine göre daha doğal olan iş sahalarında gelişme ve talep artacaktır...
Yorum Gönder