17 Eylül 2007 Pazartesi

Nano Toplumsal öngörüler -2-

Başkaları tarafından kabul edilme ve onları etkileme güdüsüyle hareket eden bir grup insan, giyimde, yedikleri yemekte, gittikleri yerlerde, katıldıkları aktivitelerde modayı yine takip edecekler. Bu da, bazı sanatsal gösterilere talebi arttıracak; bazı sanatçıların gösterileri için ya da onlarla daha yakın görünebilmek için talepler olacak. Günümüzdeki sadece seyahat etmek değil aynı zamanda tanınmış kişilerle aynı yerde seyahat etmek ve konaklamak isteği gibi. Benzer bir sınıf insan da başkaları tarafından fark edilmek ister. Etkili olmak, hakkında iyi düşünülmek veya küçük bir grup tarafından tanınmak yetmez. Daha geniş gruplarda önemli hissetmek isterler ve bu ayrıcalık için ödeme yapmaya da hazırdırlar. Teknoloji bu isteğin bir çok şeklini yaratacak.
Bilgi şimdikinden çok daha hızlı üretildiğinde, insanlar filtrelere daha çok ihtiyaç duyacak. Günümüzde de, insanlar doğru bilgiye daha kısa zamanda ulaşmak için, arkadaşlar, güvendikleri yayınlar ve yazarlar gibi filtreleri kullanıyorlar. Böylece, çevredeki insanlar ve onlar tarafından etkin görünmek her bakımdan daha da önem kazanacak.
Benzer şekilde, etraflarındaki diğer insanları yönetmeye istekli bir başka grup insan, bu ayrıcalık için daha fazla para harcayacak, çok sayıda hizmetkar çalıştıracak veya kendi heykellerini yaptırmak gibi sefahat örneklerini yaşatacaklar.
Kısacası, üretim değişecek ama insan doğası değişmeyecek. Hayatları kazanmak stresi ortadan kalkınca, insanların kişilikleri değişmesi olasılığı olmakla beraber, son yüzyıldaki gelişmeler teknolojik değişikliklerin insan davranış ve kişililklerini çok fazla değiştirmediğini ortaya koyuyor.
Nanoteknolojik toplumda doğum oranı düşecek. Çocuk fikri, hayattaki amacı sıkıntıyı bertaraf etmek olan çoğunluğa göre bir yük gibi görünecek. Sadece, amacı çocuk büyütmek olan , bunu çok isteyen insanlar üremeye devam edecekler. Çocuk sahibi olma arzusunu dinsel inançların yanı sıra, insanlardaki estetik ve sanatsal meydan okuma duygusu da besleyecek.

Hiç yorum yok: