Geleneksel üretim aşamalarındaki işgücünün değeri kaybolacak gibi görünüyor. İşçilik olmadan sıfır maliyetle üretim yapıldığında hem işçinin hem de üretim teknolojilerini geliştiren iş gücünün değeri sıfırlanacak.
Teknoloji bu noktaya vardığında, üretim için tasarım çalışmaları da ekonomik değerini yitirecek gibi gözüküyor en azından değeri azalacak.
Daha sofistike ihtiyaçlara cevap verebilecek işçiliklerin değeri artacak, eğlence sektörü gibi..
Kitlesel üretimle birlikte ve tüketimin gitgide arttığı son 60 yılda, özellikle hızlı tüketim maddeleri, kişisel bakım, ev temizlik ürünleri, gıda , tekstil, hazır giyim gibi sektörlerdeki (satın al-kullan-tüket-at) döngüsünün yarattığı kaosun etkilerini maksimum düzeyde yaşadığımız şu günlerde( küresel ısınma, yer altı ve üstü su kaynaklarındaki kirlenme, yağmur ormanlarının yok olma tehlikesi), nanoteknoloji hem süreçte hem de sonuçta taban tabana zıt bir ekonomik sistemi mi getirecek hayatımıza?
Şu anda sadece bazı insanların zaman ayırabildiği yaratıcı etkinlikler, bütün insanların zamanını değerlendirmesinin yaygın yolu olacak. Ve bunların birçoğu uzmanlaşmış işgücü gerektirecek
Nanoteknolojik toplumda toprak değerini koruyacak
Bazı insanlar, diğerlerinden daha izole olmak için daha geniş araziye isteyecekler. Uzakta oturmanın alışıldık zorlukları da yenilince- ürerim yerine yapılması gereken günlük ulaşımın maliyetinden kurtulunarak- bu istek daha da artacak. Seyahat etmek için zamanın artmasıyla ve maliyetinin düşmesiyle, uzak doğal güzellikler daha çok turist çekecek. Bazı doğal güzelliğe sahip bölgeler, tarihi yerler ve bazı popüler rekreasyon alanları özel bir değere kavuşacaklar ve moda takipçilerinin gözdesi olacaklar. Teknolojik olarak, doğal manzaralı ve geniş yeni arazilerin oluşturulması da mümkün olacak. Diğer arazilerin değeri de kendini koruyacak.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder